13 Ekim 2012 Cumartesi

Lutenitza (Balkanlardan Gelen Lezzet)


Öncelikle bu tarifi paylaşmakta biraz geç kaldığı söylemeliyim.Aslında yapalı iki haftayı geçti.Bence bir an önce denemelisiniz daha fazla geç kalmadan.Lutenitza bir kahvaltılıktır.Sabahları ekmeğinin üstüne sürer ballana ballana yersin.Hele de haşlanmış yumurta yada patates kızartması varsa harika olur.Kahvaltıda kullandığımda en yakın zamanda resimleyip paylaşacağım.Gelelim nasıl yapıldığına;
Malzameler:
7 kg kırmızı biber
2 kg domates
1,5 kg patlıcan
1,5 kg havuç


Kırmızı biberi közleyip,temizleyip robottan geçiriyoruz.


Havucu haşlayıp robottan geçiriyoruz.


Patlıcanları közleyip,temizleyip  robottan geçiriyoruz.


Domateslerin kabuklarını soyup robottan geçiriyoruz.
Şimdi neden sürekli robottan geçiriyoruz diye yazdım çünkü malzemalerin birbirine karıştırmadan ayrı ayrı yapılması gerekiyor.Sonra yine aynı şekilde biberi,havucu ve patlıcanı ayrı ayrı kavuruyoruz.Domatesi de suyunu çekene kadar kaynatıyoruz.Son işlem olarak hepsini bir tencereye alıp tuz ve baharat ekliyoruz.


Resimdeki gibi koyu bir hal(salça kıvamından biraz cıvık)alana kadar kaynattıktan sonra kavanozlara doldurup konserve yöntemini uyguluyoruz:Böylece iki yıl bile bozulmadan saklayabiliriz.

Bayram sabahı kahvaltımız için ilk kavanozu açtım:)
Mımm nefis olmuş!!!





9 yorum:

  1. çok lezzetli görünüyor.ellerine sağlık.afiyetler olsun...sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Stenizi yeni kesfettim. Cok keyifli

    Sizi baglantilarima ekledim.

    Benimkine de sizi beklerim www.mugekokluatik.blogspot.com

    Sevgiler

    Ates boceginin annesi Muge:)

    YanıtlaSil
  3. Bunu Bursa'da yemiştim, Bulgar göçmenleri çok yapardı, muhteşem birşeydir:)))
    Ellerine sağlık.
    Bana da beklerim!

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık ancak yapımını resimler eşliğinde okurken yapmadan yoruldum diyebilirim :))
    sevgiler afiyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öncelikle yapımının çok zahmetli ama yemesinin çok keyifli olduğunu söylemeliyim.yapımı aynı gün bitmiyor közlemeleri bir gün önce yapıp diğer işlemleri ertesi gün yapıyorum.

      Sil
  5. hmmm güzel ama
    baharat konmuş içine hangi baharatlar bunlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. karabiber,az nane ve bulgaristan da bulunan şaranasol diye bir baharat;)sevgiler

      Sil
  6. Şaranasol nasıl bişey ki
    olmazsa olmaz mıdır?
    yani tadı onsuz iyi olmaz mı
    şimdi kim gidecek Bulgaristana kadar dimi

    güzel görünüyor az malzemeyle yapasım var
    ama zahmetli yaw

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nane gibi bişey:)yok şart değil tabi,valla kesinlikle yapmalısınız kırmızı biber zamanı geçmek üzere acele edin bence,birde evde çocuk varsa vitamin deposu,kahvaltıya sür sür ver yesin,beslenme çantaları için ideal..
      Ha birde içine bir su bardağı kadar sıvıyağ koyuyorum yazmayı unutmuşum:)

      Sil